Szukaj

Butelkowanie Kombuchy

Aleksandra, 10 maj 2020
Butelkowanie Kombuchy

Kombucha osiągnie pełnię smaku po około 7-14 dniach. Możecie ją rozlewać i pić prosto ze słoja (polecamy z lodem, kombucha najlepiej smakuje schłodzona).

Natomiast jeśli chcecie ją przechować dłużej, najlepszym sposobem na zachowanie wszystkich walorów jest butelkowanie i przechowywanie w lodówce.

Butelkowanie to ważny etap podczas którego macie wpływ na poziom nagazowania kombuchy. To również etap podczas którego możecie stworzyć własne, niepowtarzalne smaki.

Butelkowanie jest niezmiernie proste:

  1. Umyjcie dokładnie butelki.
  2. Dodajcie składniki smakowe do butelek.
  3. Nalejcie odpowiednią ilość kombuchy. Zostawcie trochę wolnego miejsca.
  4. Zamknijcie szczelnie butelki.
  5. Jeżeli chcecie przeprowadzić wtórną fermentację, zostawcie butelki w temperaturze pokojowej przez 2-4 dni (w zależności jak bardzo nagazowany chcecie mieć napój).
  6. Później przechowujcie butelki w lodówce.

My lubimy używać butelek z krachlą ze względu na wygodę i szczelność zamknięcia. Natomiast jeżeli używamy owoców do nadania jakiegoś ciekawego smaku, często wygodniejsze okazują się butelki z szerszą szyjką.

Fermentacja wtórna

Fermentacja wtórna to kontynuacja fermentacji zachodząca w butelkach, nasycająca kombuchę dwutlenkiem węgla. Pozostawiona w temperaturze pokojowej kombucha, dalej ulega fermentacji. Drożdże przetwarzają rezydualne cukry wytwarzając w tym procesie dwutlenek węgla. Proces ten jest intensywniejszy jeżeli dodane składniki smakowe zawierają dodatkowe cukry (np. kawałki owoców, soki, syropy). Jeżeli chcecie by Wasza kombucha była bardziej gazowana możecie nawet dodać do butelek odrobinę cukru. O dodatkach smakowych napiszę osobno.

Dzięki wtórnej fermentacji Twoja kombucha będzie lekko musująca i bardziej orzeźwiająca.

Pamiętajcie, że fermentacja wtórna dalej wpływa na ostateczny smak napoju, dlatego warto wziąć jej efekt pod uwagę przy określaniu momentu butelkowania (np. jeżeli wolicie mniej kwaśną kombuchę, warto zakończyć pierwszą fermentację nieco wcześniej).

Zatrzymanie fermentacji

Po kilku dniach fermentacji wtórnej dalej już przechowujcie butelki w lodówce. W temperaturze 2-6C aktywność drożdży i bakterii zostanie wstrzymana, zatem dalsza fermentacja będzie przerwana. Z naszego doświadczenia warto jeszcze przynajmniej 12 godzin zaczekać, żeby kombucha dobrze schłodziła się przed otwarciem. Nie tylko będzie lepiej smakowała, ale również bąbelki równo się w niej ułożą i uchroni Was to przed potencjalnym otwarciem butelki w stylu szampańskim. No chyba, że akurat macie co świętować :)

Jeżeli masz jakieś pytania napisz do nas na https://m.me/kisstarter

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów