Szukaj

O Kombuchy Słów Kilka

Aleksandra, 1 maj 2020
O Kombuchy Słów Kilka

Jeśli nigdy jeszcze nie próbowaliście kombuchy, a jesteście jej ciekawi wyjaśniamy – kombucha, to napój na bazie słodkiej herbaty, który powstaje (podobnie jak wino, jogurt, lub kiszonki) w wyniku fermentacji. Dzieje się to za sprawą SCOBY (żywych kultur bakterii i drożdży współistniejących w symbiozie, w Polsce zwanych również  grzybkiem herbacianym). W czasie procesu fermentacji większość cukru jest spożywana przez drożdże i bakterie, także gotowy napój jest niskosłodzony. W smaku jest lekko kwaskowaty, lekko musujący i bardzo orzeźwiający. Najlepiej smakuje schłodzony. 

Pierwsze wzmianki o kombuchy pochodzą sprzed 2000 lat. Kombucha uzyskała rozgłos dzięki doktorowi Komu-ha, (dr. Kombu), który uzdrowił japońskiego cesarza In-giyo z niestrawności, podając mu właśnie sfermentowany napój herbaciany.

Następnie z Dalekiego Wschodu, kombucha zawędrowała do Rosji, stamtąd do Wschodniej Europy, dalej do Niemiec i do reszty krajów europejskich, gdzie była popularna aż do czasu II Wojny Światowej. W zawierusze wojennej, braku dostępności towarów takich jak herbata i cukier kombucha stopniowo została zapomniana. W ostatnich latach kombucha odzyskuje popularność na całym świecie i robi się coraz bardziej doceniana. Prawdziwą furorę robi np. w Stanach Zjednoczonych.

Kombucha znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości, głównie za sprawą kwasów organicznych (kwasu glukonowego, kwasu glukuronowego, kwasu mlekowego, kwasu octowego), witamin z grupy B i witaminy C. Sprzyja poprawie odporności organizmu, procesom trawiennym, detoksowi organizmu, stymuluje metabolizm, wzmacnia i w sposób naturalny dodaje energii. Niepasteryzowana kombucha jest uważana za napój probiotyczny ze względu na mikroorganizmy w niej zawarte. Na Dalekim Wschodzie, skąd pochodzi, nazywana jest eliksirem życia.

Niektórzy piją kombuchę dla smaku, niektórzy dla zdrowia. My proponujemy zrobić tygodniowy, lub najlepiej miesięczny test. Codziennie wypijcie szklankę domowej kombuchy i obserwujcie jak będziecie się czuć. Jeśli nigdy wcześniej nie piliście kombuchy, zacznijcie od mniejszych ilości. Tak jak to należy robić z każdym nowym produktem, który zamierzacie spożyć po raz pierwszy.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów